‘Profeten’ giver blow jobs med barberblade

Tahar Rahim vandt en European Film Award for sin rolle som Malik i 'Profeten'

Da 19-årige Malik El Djebena ryger seks år i fængsel, har han ingen venner og kan hverken læse eller skrive. Han er fransk-araber, hvilket giver ham ét ben i fængslets franske lejr og et andet ben i den arabiske lejr.
Som en gangster siger til ham: “Det er farligt for nosserne”.

Læs resten af anmeldelsenBlow job med barberblade
Den korsikanske bandeleder César Luciani styrer fængslet med hård hånd. Da araberen Reyeb tilbyder Malik hash mod et blow job, truer César den rædselsslagne teenager til at slå Reyeb ihjel med et barberblad. Herefter beskytter César Malik, men korsikanerne ser ned på ham, og araberne betragter ham som en forræder.
Malik lærer dog hurtigt, både at forstå korsikansk, skrive og læse. Han bøjer nakken, men indgår snart alliancer og begynder at tage del i spillet i fængslet.

Intellektet vinder over musklerne
“Jeg har altid været tiltrukket af en speciel maskulin arketype, der ikke er karakteriseret af sin høje koncentration af testosteron,” fortæller instruktøren Jacques Audiard.
Han viser ikke de indsatte som hårdtpumpede muskelmænd skabt til det barske fængselsmiljø, men lader dem udvikle egenskaber, der får dem til at hæve sig over gennemsnittet og dominere de andre.
“Malik viser sin ekstraordinære indlevelsesevne ved flere lejligheder; først for at redde sit eget skind, men derefter for at overleve på sigt og udnytte sine aktiver. Det er præcis de evner, der hjælper ham videre til magtens næste trin.”

Profeten kan se ind i fremtiden
‘Profeten’ griber dig om struben og holder dig fastspændt i biografsædet i over to timer. Den dokumentariske blå-grå filmstil får dig til at føle klaustrofobien og Maliks rædsel; kun afbrudt af smukke drømmesekvenser, hvor Reyeb vender tilbage for at antyde fremtiden for Malik. Dette tilsikrer ham tilnavnet ‘Profeten’, der på fransk primært betyder en, der kan se ind i fremtiden.

Bedste Mandlige Hovedrolle
Niels Arrestrup er hensynsløs og frygtindgydende som den aldrende alfahan César, der ikke indser, hvordan spillet ændrer sig, og hans magt smuldrer.
Men filmens stjerne er den relativt uerfarne Tahar Rahim, der fuldt fortjent vandt en European Film Award for Bedste Mandlige Hovedrolle for rollen som Malik.
I ‘Profeten’ udvikler han sig fra en kuet dreng til en mand, der stadig er ydmyg, men dominerer sine omgivelser i kraft af sit intellekt og sin intuition.
Malik formår at få din sympati, selv når han erstatter løftet om et blow job med diskret manipulation og barberbladet med en skarpladt pistol og muskelmænd.

Anmeldelsen af ‘Profeten’ er skrevet for out-and-about.dk.

Advertisements

Leave a comment

Filed under anmeldelse, film, journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s