Svøm for livet

Den 17årige irakiske flygtning Bilal vil til London, om han så skal svømme over den engelske kanal. Filmen WELCOME giver stof til eftertanke.

Simon Calmat er svømmelærer i den franske havneby Calais. Han er ved at blive skilt og sygner hen i sofaen med bajere og tv-middage. Ved et tilfælde møder han Bilal Kayani, en 17årig irakisk flygtning, der vil til London, om han så skal svømme over den engelske kanal. Den franske film WELCOME giver stof til eftertanke.

Læs resten af anmeldelsen

Bryder loven
“Du kigger den anden vej og går hjem,” bebrejder Simons ekskone ham, da han ikke forsvarer et par flygtninge, der bliver nægtet adgang til det lokale supermarked. For at score points hos ekskonen hjælper han den 17årige irakiske flygtning Bilal. Simon fascineres hurtigt af teenagerens ukuelige kamp for at nå sine to mål: At komme til London, hvor hans kæreste har fået opholdstilladelse, og at komme til at spille for fodboldklubben Manchester United.
Snart har Simon lagt sig ud med både loven og sin nævenyttige nabo. Det er tydeligt, at det symbolske WELCOME på naboens dørmåtte kun gælder for dem, han selv har inviteret.

De kan se ‘det forjættede land’
“Historien kunne have fundet sted i 1943, og det kunne have været historien om en fyr, der skjuler jøder i sit hus,” mener filmens instruktør Philippe Lioret.
“Men det sker i dag – tohundrede kilometer fra Paris.”
Han researchede i den interimistiske lejr udenfor Calais, hvor de illegale flygtninge opholder sig. Herfra prøver de at komme over den engelske kanal til ‘det forjættede land’, som de kan se i horisonten. I lejren bliver de forfulgt af politiet og afpresset af menneskesmuglere.

Den franske realisme
“Det var vigtigt for mig at filme, hvor tingene sker i virkeligheden,” fortæller Philippe Lioret. Han har brugt de smalle gader i Calais, byens grå strand og de tudende færger, der afgår hvert fjerde minut, til at skildre den franske hverdag.
Han svækker dog sin film – og dens humanistiske budskab – ved at lade stort set alle myndighedspersoner være arrogante og usympatiske.

En mand er smuk, når …
Vincent Lindon (Simon) er en af de mest karismatiske stjerner i fransk film. Han blev kåret til Årets Mand 2009 af det franske herremagasin GQ, fordi ‘Han forstår, at en mand er smuk, når han gør en forskel i andre menneskers liv’.
Lindon har taget på i vægt for at spille Simon, og der er ikke meget sexsymbol over hans slaskede træningsbukser; men hans furede ansigt viser store følelser med minimal mimik.
Firat Ayverdi (Bilal) debuterer som skuespiller i WELCOME, og hans oprigtige udtryk og ukuelige tro på sin drøm får dig til at tro på ham. Og du krydser mentalt fingre for, at han kommer til London, hvor kæresten venter.

WELCOME siger noget
De snakker altid meget i franske film, men i WELCOME siger de noget. Filmen fanger dig via indfølt skuespil, realistiske kulisser og jordnær dialog. Den kommer ikke med nogle løsninger, men får dig til at tænke over, hvordan du selv ville reagere i samme situation. Og over, hvordan vi skal tackle et problem, der kun bliver større.

WELCOME havde Danmarkspremiere torsdag den 18. marts 2010.
Anmeldelsen er skrevet for Out-and-About.dk.
Filmen fik fem stjerner ud af seks mulige.

Advertisements

Leave a comment

Filed under anmeldelse, film, journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s