Hold øje med Baltic Pride

 

Helle Jacobsen (i grøn t-shirt) fra Amnesty og Kamal Qureshi (MF) kæmper for en synlig og sikker Baltic Pride. Foto Kaare Viemose

Amnesty og de baltiske LGBT-organisationer kæmper for at holde en synlig og sikker Baltic Pride 2010 i Litauens hovedstad Vilnius.

“Frokost? Det bliver først efter den 8. maj,” siger Helle Jacobsen, kampagneleder hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty, da en kollega kigger forbi hendes kontor, for at høre, om de skal følges i kantinen.
Helle Jacobsen koordinerer Amnestys internationale kampagne for Baltic Pride 2010, og sammen med de baltiske LGBT-organisationer ligger hun vandret i luften for at holde en synlig og sikker Pride i Litauens hovedstad Vilnius den 7.-8. maj 2010.

“Det var svært at gennemføre Baltic Pride 2009 i Letland,” fortæller Helle Jacobsen.
“Men det vil være en endnu større sejr at gennemføre Baltic Pride 2010 i Litauen. Vi taler om et totalt homofobisk samfund. Og et meget homofobisk parlament.”
Den 1. marts i år trådte en lov, der forbyder, at børn udsættes for information, der ‘promoverer andre familieværdier end ægteskabet mellem en mand og en kvinde’ i kraft.
Loven, som Amnesty mener, er i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention, blev vedtaget i parlamentet med 67 stemmer for og 3 stemmer imod. Med denne lov i hånden skrev 52 parlamentsmedlemmer under på, at Baltic Pride skulle forbydes. Forslaget blev dog forkastet ved domstolene i starten af april.

“Vi er med for at beskytte de lokale,” forklarer Helle Jacobsen.
“Myndighederne har kortet paraderuten ned til cirka 150 meter, og det var en kafkask kamp at få dem til at påtage sig ansvaret for deltagernes sikkerhed. Men nu er det heldigvis lykkedes.”
Amnesty har lavet et massivt lobbyarbejde for overfor ambassaderne i Vilnius og inviteret delegationer fra 20 lande til at deltage i paraden. Fra Danmark kommer blandt andre Jens Rohde (MEP) og Kamal Qureshi (MF).
Derudover har de startet en online-kampagne med sloganet Human Rights are My Pride, hvor interesserede kan skrive under på, at Baltic Pride 2010 skal gennemføres.
Helle Jacobsen slutter: “Vi afleverer underskrifterne til Litauens præsident i ugen op til Priden. Myndighederne kan måske forsøge at aflyse Baltic Pride i sidste øjeblik. Det forsøgte de sidste år i Riga, så de skal mindes om, at hele verden holder øje med dem.”

 

Amnesty forventer, at religiøse grupper og højreradikale vil demonstrere mod Baltic Pride 2010. Foto Kaare Viemose

Baltic Pride
Baltic Pride er en fælles pride for de baltiske land. Den består blandt andet af en konference og en parade, der fejrer mangfoldighed samt markerer retten til at forsamles og ytre sig frit.
Baltic Pride fandt sted første gang i 2009 i Riga, Letland. Det er planen, at den skal foregå den 7.-8. maj i Vilnius i 2010 og i Tallinn, Estland i 2011.
Find mere information på Balticpride.eu.

Støt Baltic Pride
Baltic Pride inviterer alle, der forsvarer menneskerettigheder, til at komme til Vilnius for at deltage i det politiske og social program samt i paraden.
Hvis du tager til Vilnius, anbefaler kampagneleder Helle Jacobsen, at du kontakter Amnesty for at gennemgå deres sikkerhedstræning. Det gør du lettest ved at sende en mail til hjacobsen (a) amnesty.dk.
Ønsker du at støtte Amnestys online-kampagne til fordel for priden, kan du skriver under eller downloade kampagnemateriale på Amnesty.dk.

Artiklen blev bragt i majnummeret af Out & About.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Baltic Pride, diskrimination, journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s