Modsætningerne mødes i Warszawa

Beboerne i Warszawa er enten religiøse og højreradikale eller tolerante og frisindede (Foto: Nick Burges)

Warszawa byder på velholdte historiske bygninger og hærgede lejekaserner. Byens indbyggere er religiøse eller højreradikale; eller liberale og frisindede.
Polens hovedstad er en international smeltedigel med masser af kultur og homoliv.

“Polen er et polariseret land,” siger Pawel Leszkowicz, “på den ene side finder du

de konservative og religiøse, på den modsatte side de liberale og frisindede.”
Han er ph.d. i queer kultur og kurator på kunstudstillingen Ars Homo Erotica på Polens største museum; Nationalmuseet i Warszawa (læs artiklen om udstillingen i forrige indlæg).
Udstillingen viser den homo-erotiske indflydelse på kunsten fra antikkens tid til i dag, og bortset fra de refleksagtige klager fra det højreradikale parti PiS (på dansk: Lov og retfærdighedspartiet) er udstillingen overvejende blevet positivt modtaget af indbyggerne i Warszawa.

Praga er Warszawas up-coming bydel, hvor Magazyn Praga og Galeria Dada præsenterer cool østeuropæisk design

Warszawa er delt i to af floden Wisla. På vestbreden ligger den billedskønne bydel Stare Miasto, den gamle by. Tyskerne ødelagde 90 % af bydelens bygninger under Anden Verdenskrig, og den blev siden genopført efter gamle fotografier. Stare Miasto kom på UNESCOs liste over verdensarv i 1990, og turisterne strømmer til som bier om en krukke honning.
Færre turister finder vej til østbredden af floden til den gamle arbejderbydel Praga. Praga blev indtaget af russerne i slutningen af Anden Verdenskrig, og de opførte deres karakteristiske karrygule lejekaserner. Praga regnes i dag for Warszawa up-coming bydel, hvor butikker som Magazyn Praga og Galeria Dada præsenterer cool østeuropæisk design.
Et besøg i Praga kræver en lokalkendt guide – eller bare lidt eventyrlyst.

“Warszawa udvikler sig lynhurtigt,” fremhæver Michal Rolecki, redaktør af webguiden gaywarsaw.pl. Michal Rolecki er translatør og startede webguiden som et kærlighedsprojekt for fem år siden. Han var var irriteret over, at alle udlændinge opfattede Polen som et uland for menneskerettighder, domineret af religiøse og højreradikale homofober.
Ifølge ham påvirkes polariseringen primært af antallet af arbejdsløse og indkomstniveauet; og Polen har næsten ikke mærket den aktuelle finanskrise. Landet har EUs højeste vækst i BNP i 2009 (3 %), og Warszawa har landets laveste arbejdsløshed (3 %).
Han uddyber: “Hvor der er lav arbejdsløshed, er menneskene mere tolerante, og opfører sig som beboerne i de større byer i Vesteuropa.”

En tur ned ad hovedstrøget Nowy Swiat bekræfter Michal Rolickes udtalelser. På en sommervarm aften myldrer gaden og de mange udendørs restauranter med smilende og småsnakkende mennesker. Det polske køkken kendetegnes af fedtglinsende supper og kål. Men Nowy Swiat demonstrerer, at Warszawa er Polens internationale smeltedigel, og lokker med krydret mexicansk køkken hos Frida (Kahlo), sushi hos OTO og sprøde franske baguettes hos Laurent. Den internationale kæde Costa og lokale Delikatyjz serverer veltilberedt kaffe to go.
De søde homoer sværmer i aftenskumringen, men de går endnu ikke aftentur hånd i hånd.

Warszawas fab gays og polske semi-kendisser giver den gas på natklubben Utopia (Foto: Nick Burges)

Homoerne giver den gas i nattelivet, hvor du finder 18-20 homosteder. Heraf karakteriserer de fleste sig som heterovenlige. Festen starter på Rasko, der ligger i et tidligere bilværksted omgivet af fabriksbygninger. Her møder du purunge lebber og afblegede bøsser samt drags, der er så dårlige, at de bliver fantastiske. Efter klokken tre må du kæmpe med dørmanden for at komme ind på Utopia, hvor Warszawas fab gays og polske semi-kendisser giver dig elevatorblikket. Men interiøret er tjekket, bartenderne er søde at se på, og musikken er på niveau med de bedste vesteuropæiske gay klubber.

“Vi forventer 50.000 besøgende til Europride 2010,” fortæller Adam Buskiak fra Equality Foundation, der står for Europas største LGBT Pride. Foreningen arrangerer konferencer for fagforeninger og LGBT erhvervsledere, filmfestival, parade og fester. Adam Buskiak er træt af at høre om homofobien i Polen.
“Gay Pride blev forbudt i 2004 og 2005 af Warszawas daværende borgmester, Lec Kaczynski. Men vi slæbte ham i retten for diskrimination, og vandt. De fleste indbyggere i Warszawa kan godt lide Priden, og mange af dem deltager i festivalen.”

Unge og gamle valfarter hver søndag til Lazienki Park for at høre gratis Chopin-koncerter (Foto: Polish National Tourist Office)

Warszawa er Polens absolutte centrum, hvad angår politik, økonomi og kultur. Frederyk Chopin er hovedstadens mest berømte bysbarn, og han sætter sit præg på byen. Hver søndag strømmer indbyggerne – unge som gamle – til gratis Chopin-koncerter i den smukke Lazienki Park; og for at fejre 200året for Chopins fødsel, har byen åbnet et nyt interaktivt museum om hans liv.
Chopin blev aldrig gift, og hans længste forhold til en kvinde var til den frisindede cross dresser George Sand. Han kunne ikke udstå hende, første gang de mødtes, men som så ofte før, når modsætninger mødes, opstod der sød musik.

Fakta om Warszawa

Europride 2010
Warszawa er vært for Europride 2010 den 9.-18. juli. Festivalen kulminerer den 17. juli med paraden gennem byen og en friluftskoncert. Find mere information på europride2010.eu, eller bliv medlem af Europride Warsaw på Facebook.

Flyv direkte
Lot Airlines og SAS flyver direkte til Warszawa flere gange om dagen. Find de billigste billetter på viviro.dk.

Homovenlige hoteller
Radisson Blu ligger i gåafstand fra centrum og har et fint gym. Hilton er vært for LGBT Business Leader Forum under Europride 2010 og har byens lækreste gym. Find flere homovenlige hoteller på ptqv.net eller up2u.pl.

Guides til Warszawa
Tjek gaylife.pl for at se billeder fra alle homostederne, få webredaktør Michal Roleckis personlige input på gaywarsaw.pl og få generelle turistinformationer på polen.travel/sv eller warsawtour.pl.

Artiklen blev bragt i julinummeret af Out & About.
Out & About var inviteret til Warszawa af Polska Statens Turistbyrå og Warsaw Tourist Office i samarbejde med IGLTA.

Advertisements

Leave a comment

Filed under journalist, rejse, Warszawa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s