Ting tager tid med mig

Sangeren Jacob Staal er debuteret med CDen "Det betyder alverden". Foto Thomas Cato

"Find ud af, hvad du vil med dit liv, og gå efter det," siger sangeren Jacob Staal, der netop er debuteret med CDen "Det betyder alverden".

Jacob Staal lever efter Piet Heins ord: “Slid, men vid: Ting tager tid”.
Han er synshandicappet og ordblind, men den 5. november debuterede han med en CD fyldt med kærlig, varm og folkelig pop.

“JEG ER PAVESTOLT,” erklærer Jacob Staal.

Fredag den 5. november debuterede han med CDen Det betyder alverden. Jacob Staal har kun 10 % af et normalt syn og er ordblind. Det har krævet fire års hårdt, målrettet arbejde at spare penge sammen, skrive sange og producere CDen, der lokker med kærlig, varm og folkelig pop.
“Den vil dele vandene,” smiler Jacob Staal blidt.
“Der er nogle smukke, lidt pompøse, numre med et stort strygeorkester fra Prag, og så er der de her lette, meget enkle, pop-melodier, der er up-tempo og glade i det. Nogle vil synes, at det er noget rigtigt slemt noget; andre vil synes, at det er fantastisk dejligt.”
Han tilføjer: “Men det er den musik, jeg har elsket og sunget hele mit liv.”

CD’EN ER PRODUCERET af pop-veteranen Søren Bundgaard, der flere gange har vundet Dansk Melodi Grand Prix sammen med Kirsten Siggaard.
Jacob Staal fortæller: “Jeg har sunget Kirsten og Sørens sange, siden jeg var barn, så det er helt utroligt, at han har produceret min CD.”
Han fortsætter: “Søren Bundgaard har løftet CDen til et niveau, jeg slet ikke havde regnet med. Jeg er enormt selvkritisk, og jeg kunne ikke forestille mig, at jeg endte med at blive stolt af resultatet. Men når der er professionelle mennesker, der siger: “Jeg står inde for det.” Så kan jeg også.”
“Men tvivler nager,” tilføjer han.
“Tvivlen og de økonomiske problemer. Mine bukser trevler, og min jakke er forrevet.”
Sådan har det været de sidste fire år, hvor hver en ledig krone er blevet sparet op til drømmen om at udgive en CD. Som synshandicappet ville Jacob Staal kunne få et skånejob, men han har valgt at gå den hårde vej med et almindeligt selvstændigt arbejde.
Han arbejder som massør og har selv sparet over 100.000,- kroner sammen. En forstående bankmand godkendte lånet på de 200.000,- kroner, han manglede for at kunne finansiere CDen selv; mod at hans forældre kautionerede.

“JEG LIGGER VÅGEN hver anden nat og tænker: Hvad nu, hvis jeg går galt i byen? Jeg kunne have rejst jorden rundt, eller haft til udbetalingen til en lejlighed for de penge. Hvad bringer jeg mig i for min drøms skyld?”
Han smiler: “Men selv om det hele ender med underskud, ville jeg ikke have været det foruden.”
“Jeg har overskredet mine egne grænser, og jeg ved meget mere om mig selv i dag,” fortsætter Jacob Staal.
Han uddyber: “Hele processen med Søren Bundgaard. At finde mig selv og min egen musikalske stil. At blive sendt på radioturné i tre dage, hvor du skal snakke med alle mulige mennesker. Det har givet mig en helt ny selvtillid.”

“JEG HAR EN MAND i tankerne, når jeg skriver mine tekster,” fortæller Jacob Staal, “men jeg undgår bevidst at skrive han eller hun, så teksterne kan fortolkes af alle.”
Som så mange andre leder han efter den eneste ene, og opfordrer folk til at komme hen og sige hej, hvis de synes, at han virker som en sød og dejlig mand.
Han er klar til at give sig selv 100 % i et forhold, men uddyber:
“Jeg har ikke brug for spil, spænding og vulkaner. Min idealmand er til at stole på og god til at sige fra. Og så skal han forstå, at et liv med mig, ikke er et liv, hvor vi lige kan rejse til New York. Det skal planlægges, for hold kæft, hvor er jeg altså hjælpeløs, når jeg er uden for landets grænser.”

“JEG VIL IKKE fokusere for meget på mit handicap,” siger Jacob Staal.
“For jeg vil ikke udelukkes fra noget. Jeg vil da godt inviteres med til Vild med dans. Men de tænker sikkert: “Erj, det kan han da ikke se til.”
Han slutter med eftertryk: “Men det vil jeg kunne se til.”

DET BETYDER ALVERDEN
Jacob Staals debutCD Det betyder alverden kom på gaden den 5. november. Du kan bestille CDen i musikbutikker, downloade den i internetbutikker eller købe den på jacobstaal.dk.

JACOB STAAL
– 36 år, single, bor i familiekollektiv i Skanderborg
– Uddannet som rytmisk sanger fra Vestjydsk Musikkonservatorium i 2003
– Debuterede med CDen Det betyder alverden den 5. november 2010
Find datoerne for Jacob Staals live koncerter på jacobstaal.dk.

Foto: Thomas Cato

Ting tager tid med mig blev publiceret i decembernummeret af Out & About.

Advertisements

Leave a comment

Filed under interview, journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s