John Ives kamp mod den hvide død

John Ive fra farmen Talaheni er en ildsjæl, og han videregiver gerne sine erfaringer, hvilket har sikret ham 19 priser som foregangsmand indenfor landbrug og miljø.

John Ive fra farmen Talaheni er en ildsjæl, og han videregiver gerne sine erfaringer, hvilket har sikret ham 19 priser som foregangsmand indenfor landbrug og miljø.

De australske myndigheder frygter, at 17 millioner hektar jord salter til inden år 2050. “Den hvide død” er et af Australiens største miljøproblemer.
Fåreavler John Ive har blandt andet bekæmpet tilsaltningen ved at så 200.000 træer.

“Kom så Lucky, op, op,” kommanderer den australske fåreavler John Ive med sin sort-hvide fårehund, Lucky, der bjæffer henrykt og springer op på ladet af den ramponerede Toyota pickup. Kort tid efter bumler de ned ad den hullede grusvej, langs frodige marker, hvor køerne gumler uforstyrret, og fårene glor nysgerrigt efter pickuppen, hen til hegnet ind til naboens farm.

Succés i kampen mod “Den hvide død”
John Ive peger ind på naboens golde jord, der er plettet af døde træstubbe og har store sprækker, hvor jorden eroderer. I årets tørre måneder skinner jorden hvidt af salt.
“Sådan så min farm, Talaheni, også ud, da jeg købte den i 1980. 27 procent af jorden var ødelagt af salt,” fortæller han, og uddyber: “Jeg købte farmen, fordi jeg var ung og entustiastisk. Og så havde jeg ikke råd til at købe førsteklasses jord.”
Naboen har opgivet kampen mod saltet og har overladt farmen til naturens gang, mens John Ive og hans hustru Robyn er en af succéshistorierne i Australiens kamp mod tilsaltning, også kaldet “Den hvide død”.

Læs resten af reportagen på side 17-19 i julinummeret af Food & Culture.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Australien, journalist, reportage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s