Tobias Raun debatterer transkønnede på skærmen og IRL

”Den psykiatriske diagnose kønsidentitetsforstyrret bør fjernes fra sygdomslisten. Den signalerer, at du render rundt med et officielt stempel i panden, der siger, at du er syg, forkert og anderledes,” siger Tobias Raun.

”Den psykiatriske diagnose 'kønsidentitetsforstyrret' bør fjernes fra sygdomslisten. Den signalerer, at du render rundt med et officielt stempel i panden, der siger, at du er syg, forkert og anderledes,” siger Tobias Raun.

TOBIAS RAUN inviterer til debat om TRANSKØNNEDE PÅ SKÆRMEN – og i det virkelige liv – under MIX Copenhagen 2011.
Han er transmand og forsker i sociale medier og transkønnethed. 

”HOLD DA OP!” tænkte Tobias Raun, da han i 2008 så billeder af den gravide transmand Thomas Beatie.
Billederne gik verden rundt, og Thomas Beatie blev hængt ud som en freak i medierne. Men for Tobias Raun var det en åbenbaring; han så for første gang en transmand, der – bortset fra den gravide mave – var letgenkendelig som mand.
Tobias Raun er mag. art. i kunsthistorie og arbejder på en ph.d. om unge transkønnede, der diskuterer og dokumenterer deres kønsskifte i video-logbøger – kaldet vlogs – på websitet YouTube. Han beskriver disse vlogs som ”den digitale tidsalders selvbiografier”, og fortæller, at de er med til at skabe kontakt mellem transkønnede.
De transkønnede på YouTube taler ofte om at blive genfødt, fordi de føler, at deres liv først begynder rigtigt, når de har fuldført skiftet fra det køn, de er født som, til det de føler sig som. For nogle betyder det at være en letgenkendelig mand eller kvinde, for andre at være mere midtimellem.

TOBIAS RAUN BLEV født som pige, men så længe han kan huske, har han tænkt på sig selv som dreng. Som barn legede han med andre drenge, tog drengeroller og drengenavne; men kun i leg, for han følte, at det var for farligt at føre det videre.
”Børn fornemmer hurtigt samfundsnormerne fra omverdenen,” siger han.
”Normerne bliver kommunikeret gennem dine forældre, gennem skolen eller gennem den måde andre mennesker møder dig på. Små uskyldige bemærkninger som: ’Når du bliver stor, så skal du nok finde dig en sød mand, hvad?’.”

Læs resten af interviewet med Tobias Raun.
Interviewet med Tobias Raun blev bragt i oktobernummeret af månedsmagasinet Out & About.
Forsidefoto af Thomas Cato.

Advertisements

Leave a comment

Filed under film, interview, journalist, LGBT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s