Sydneys forrygende ‘regnbue’-festival

lifesavers-at-mg-paradephoto-morgan-carpentergirls-at-mg-paradephoto-myles-formbyboys-at-harbour-partyphoto-pong1Kulturfestivalen Sydney Mardi Gras kulminerer i en parade, der lokker op mod en million mennesker på gaden til en folkefest i alle regnbuens farver.

Den tre ugers festival frister blandt andet med alternativt landsbymarked, fest i solnedgangen over Utzons Operahus og optræden af internationale popstjerner.

Sydney Mardi Gras er for homo-, bi- og transseksuelle, men velkommer alle, der har et åbent sind og lyst til at feste med.

Artiklen har været bragt i BT, Urban og rejseliv.dk.

Fotos af Morgan Carpenter, Myles Formby og Pong.

lifesavers-at-mg-paradephoto-morgan-carpenter1Duften af babyolie, hårspray og premierenerver breder sig, mens tusmørket sænker sig over Hyde Park i Sydney. ‘Let Me Entertain You’ brøler Robbie Williams i den lune sommernat, imens 90 livreddere i små røde badebukser for sidste gang øver deres dansenummer, der kækt kombinerer signalflag med overstadige hoftevrik.

6.000 festaber til parade

Hvert år den første lørdag i marts marcherer livredderne sammen med cirka 6.000 andre festaber op ad den populære indkøbsgade Oxford Street. Gaden er også kendt som The Gay Mile, på grund af de mange butikker, barer og natklubber der henvender sig til homoseksuelle. Med den farvestrålende parade kulminerer den tre uger lange festival Sydney Mardi Gras.

Bobler som Nytårsaften

Op mod en million forventningsfulde mennesker tager plads langs ruten, mange venter i flere timer for at være sikre på en plads i første række. De hygger sig med medbragte dåsebajere og henter mad fra gadens mange take away-restauranter. Humøret bobler som var det Nytårsaften.

girls-at-mg-paradephoto-myles-formby4

Dykes on Bikes starter paraden

Kort før klokken 20 gasser en flok dykes on bikes (populært oversat: lebber på kværn) op for deres motorcykler, og drøner hen ad Oxford Street, mens tilskuerne hyler henrykt. Paraden er i gang, og de næste to timer er ét langt show af muskuløse mænd i guldfarvede togaer, tårnhøje drags i alternative prinsesserober og enkelte vogne med politiske – eller bare humoristiske – budskaber.

Ikon for macho-kultur

Da livredderne danser op ad gaden i fire snorlige rækker, brøler tilskuerne begejstrede. Drengene i de røde badebukser blev sidste år kåret som ‘det mest sexede indslag’, og deres mange fans, pifter, skriger og vil kysse med dem. “Det er den bedste naturlige rus, der findes”, siger en af livredderne til den amerikanske tv-station Logo. “Ikke kun fordi vi bliver hyldet af publikum, men også fordi vi gør det i livredderuniformen, der er et ikon for den australske macho-kultur”.

Barsk baggrund for folkefest

Festen har dog en barsk historisk baggrund. For godt 30 år siden gik 2.000 mennesker gennem Sydneys gader i en lovligt anmeldt demonstration. Demonstrationen var byens bidrag til de internationale Gay Prides (homoseksuelles marcher for lige rettigheder).

Arresteret og udstødt

Homoseksualitet var stadig forbudt i Austalien, og på et tidspunkt stoppede politiet brutalt demonstationen og arresterede 53 mennesker. Byens største dagblad, Sydney Morning Herald, offentliggjorde navn og adresser på de arresterede, hvilket førte til, at mange af dem mistede deres jobs og blev fordømt af familie og omgangskreds.

 

Moderne byfest

I 1984 blev homoseksualitet lovligt i Sydney. Og i 2008 fejrede marchen sin 30 års fødselsdag – nu med politiet som deltagere i paraden. Sydney har udviklet sig til en moderne og tolerant storby, og Sydney Mardi Gras lokker masser af lokale og turister i byen til blandt andet filmfestival, teater, kunstudstillinger og selvfølgelig de store fester.

Fair Day – et moderne landsbymarked

I 2009 åbner festivalen søndag den 15. februar med Fair Day i den idylliske Victoria Park. Fair Day er et traditionelt landsbymarked, som det ville se ud, hvis fyrene fra tv-showet De Fantastiske Fem kunne bestemme. Det tiltrækker 85.000 besøgende til boder med mad, kunsthåndværk, mode, konkurrencer og shows. Der er gratis adgang, og et af højdepunkterne er udklædningskonkurrencen for hunde.

boys-at-harbour-partyphoto-pong6

Harbour Party – den smukkeste fest

Harbour Party, der finder sted søndag den 1. marts, bliver kaldt “Den smukkeste og mest atmosfærefyldte fest under Sydney Mardi Gras” af de lokale. Op mod 5.000 mennesker fester i Botanic Gardens, mens solen går ned over Sydney Havn og Jørn Utzons Operahus. Årets tema er Den Gale Hattemagers Teselskab fra Alice i Eventyrland, hvilket nok skal inspirere deltagerne til skøre ud- og afklædninger.

Hemmelige stjerner til fest

De fleste af deltagerne i paraden den 7. marts marcherer direkte videre til den afsluttende fest i tre pavilloner med hvert sit tema og hver sin musikstil. Nogle af verdens bedste DJs spiller, og der er live shows af lokale og internationale stjerner. Tidligere fester har budt på navne som Boy George, Cindy Lauper og den australske popprinsesse Kylie Minogue, men arrangørerne holder altid årets store navn hemmeligt indtil stjernen indtager scenen.

Hvem der end bliver den heldige stjerne i 2009, kan hun eller han være sikker på at blive mødt af et publikum med åbent sind og lyst til at feste igennem.

Find mere information om Sydney Mardi Gras

Artiklen er bragt i BT, Urban og Rejseliv.dk

Advertisement

Leave a comment

Filed under Australien, journalist, Mardi Gras, party, Pride, rejse, storby, Sydney, travel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s