Sydney lokker med sol, strand, storby og super mad

Strandene i Sydney fås i alle udgaver; beskyttede sandvige, hvor adstadige motionister svømmer baner; og klippefyldte bugte ud mod Stillehavet, hvor surferne spiller med musklerne.

Strandene i Sydney fås i alle udgaver; beskyttede sandvige inde i havnen, hvor adstadige motionister svømmer baner; og klippefyldte bugte ud mod Stillehavet, hvor surferne spiller med musklerne.

Sydney har strande for ethvert temperament og en legendarisk havnefront, mens byens mange migranter har skabt et af den sydlige halvkugles bedste køkkener.

Adstadige motionister og muskuløse surfere
Lyset stråler skarpt. Det flimrer lidt og glimter legesygt i det smaragdgrønne vand. Strandene i Sydney fås i alle udgaver; beskyttede sandvige inde i havnen, hvor ungerne leger i det lave vand, mens adstadige motionister svømmer baner; eller klippefyldte bugte ud mod Stillehavet, hvor surferne spiller med musklerne og viser deres kunster.

Smid slipset og find surfbrættet frem
Australiens største by er centreret omkring

sin berømte havn, og indbyggerne lever helst livet udendørs. Børnene vokser op på sportspladserne og på strandene, mens de voksne gerne smider slipset og finder surfbrættet frem, når solen skinner og der er en ‘lækker bølge’.

De oplagte seværdigheder

Erhvervslivet holder til i centrum, kaldet CBD (Central Business District), der minder om en amerikansk storby med skyskrabere, tudende bilhorn og upersonlige kædeforretninger. Turister når ofte ikke længere end hertil; de fokuserer på de oplagte seværdigheder som Sydney Opera House, Harbour Bridge, The Rocks (byens ældste kvarter) og Circular Quay, anløbspladsen for færgerne.

Det sande Sydney
Forskere mener, at aboriginerstammen Daigal, en af Australiens urbefolknings mange stammer, havde beboet territoriet i mindst 30.000 år, da briterne indtog området i 1788. Briterne grundlagde Australiens første egentlige by efter den model, de kendte hjemmefra, og det sande Sydney breder sig ud fra CBD over et kæmpeareal, primært bebýgget med lave huse hver med sin have.

Talent, arbejdskraft og et innovativt køkken
Hver bydel i Sydney har sine karakteristika, der typisk spejler de etniske grupper og sociale klasser, der bor i kvarteret. De mange migranter fra Middelhavsområdet og Asien præger byen med talent, arbejdskraft og et af verdens mest innovative køkkener. Og bortset fra stednavne og kunstgenstande i souvenirbutikker og enkelte gallerier har tilflytterne for længst skubbet den oprindelig urbefolkning til side og skabt en kosmopolitisk metropol.

Læs hele artiklen på Politiken.dk/Turen går til.
Artiklen blev bragt som led i Politikens serie En weekend i ….

Foto: Susan Mayman/Tourism NSW

Advertisement

Leave a comment

Filed under Australien, journalist, rejse, Sydney

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s